Receptajánló               

 

Receptek biotermesztésbõl származó, élő, növényi alapanyagokból


Jómagam már több, mint 9 éve többségében nyers-vegán ételeket eszem.

Az alábbi recepteket egyszerűen, könnyen és gyorsan elkészítheted a már kialakított "nyers növényi konyhád"-ban. Meglátod, hogy nemcsak az ízlelőbimbóidat elégítheted ki ezekkel a csodálatos ételekkel, hanem vibráló egészséghez is juthatsz általuk. A receptek változtathatóak, és amikor már gyakorlottá válsz elkészítésükben, meglátod, hogy te magad fogsz újabbakat kitalálni. Engedd szárnyalni a fantáziádat! Keresd fel a lakóhelyedhez legközelebb esõ ökopiacot vagy bioboltot.

Ha van veteményes kerted, akkor termeld meg magad, amit lehet.
Ne felejtds el, hogy amit megeszel/megiszol  (és meg is emésztesz), azzá válsz
Ha szeretnél változatosan étkezni, és megvásárolod az első, magyarul megjelent nyers-vegán receptkönyvet: " Élő ételfinomságok receptkönyve"  (Angela Stokes) - 2008-ban adtam ki.
vagy Victoria Boutenko A nyers étel csodája c. könyvét (2007-ben adtam ki, majd később átadtam egy másik kiadónak), számos ízletes nyers receptet találsz ezekben a könyvekben. Én itt csak néhány kedvencemet osztom meg veled.


Reggeli
Reggelire ehetsz friss gyümölcsöt, vagy készíthetsz juice-t, vagy turmixot, netán chia pudingot, amely megadja neked azt az energiát, ami a napod indulásához szükséges. Íme néhány variáció a zöld italra:

Jól turmixold össze a hozzávalókat:

2 csészényi ehető gyomnövény:
pl. pitypang levél, vagy tyúkhúr, vagy útilapu
1 csészényi petrezselyem
1 érett banán
2 alma
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix

6 õszibarack (mag nélkül)
2 maréknyi káposzta levél
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix 

Ebéd:


Délben elkészítheted kedvenc salátádat
 
és hozzá fogyaszthatsz élõ kenyeret, vagy krékert. Két kedvenc élő kenyér receptjét itt találod:

Lenmagos-brazil diós kenyér
Hozzávalók:
3 csésze őrölt lenmag
1 csésze õrölt brazil dió
1 reszelt alma
1 csésze mazsola (elhagyható)
1,5 tk tengeri só
6 ek útifûmag por
2 ek olívaolaj
kevés víz
Őröld meg a lenmagot e többi hozzávalótól elkülönítve egy turmixgépben. Tedd a brazil diót az aprítóba, add hozzá az őrölt lenmagot és a többi hozzávalót, a víz és az útifűmag por kivételével. Aprítsd fel a hozzávalókat, közben adagoljunk annyi vizet, hogy egy ragadós, de nem vizes tésztát kapj. Gyúrj belőle egy veknit
, és vágd fel kb. fél centis szeletekre. Tedd a szeleteket az aszaló tálcájára, és aszaljuk 45 fok
hemes/advanced/langs/en.js" type="text/javascript"> on 1-2 órát, vagy tegyük a gázsütő tepsijébe, és nyitott sütő ajtó mellett nagyon, nagyon alacsony hőfokon hevítsd.
10 szelet készül belőle, és kb. 2 hétig eltartható a hűtőben.
 
Kukoricás kenyér
Hozzávalók:
2 csõ friss kukorica
1 csésze beáztatott napraforgó mag
fél vöröshagyma, összevágva
1 evőkanál tisztított v
e;z
fél teáskanál tengeri só
Vágd le a kukorica szemeket a kukoricacsőről, és tedd bele az aprítóba, majd öntsd hozzá a többi hozzávalót és aprítsd, amíg sima állagú nem lesz. Tedd a masszát az aszaló tálcájára, és aszald, míg ropogós nem lesz. Kísérletezhetsz többféle ízesítéssel, pl. fokhagyma, paradicsom, chili, stb.
A kenyerekhez jól illik a pesto is, amit rákenhetsz a kenyérre. Nagyon finom!!!

Nyers pesto
Hozzávalók:
1 nagy csomó friss bazsalikom
3 csésze brazil dió
3 csésze fenyõmag
1 gerezd fokhagyma
kevés citromlé
a turmixolás könnyítésére kevés olívaolaj
tengeri só - ízesítésre
Dolgozd össze a hozzávalókat krémes állagúra a konyhai robotgépben. Adhatsz hozzá több citromlevet, vagy olívaolajat, ha túlságosan száraz. Kenyérfélével (sós keksszel ) tálaljuk. Hat személyre elegendõ adag.


Vacsora:
Vacsorára ehetsz egy újabb salátát vagy egy finom nyers levest.

Élõ levesek:
Paradicsom krémleves
Hozz
ute;valók:
4 nagy paradicsom
1 avokadó
1 evõkanál olajban áztatott, apróra vágott fokhagyma/hagyma keverék
1 csésze friss bazsalikom
1 teáskanál tengeri só
1 evõkanál olí
vaolaj
v
cute;z vagy magból sajtolt tej a hígításhoz
Turmixold össze a hozzávalókat. Ha szeretnéd, felmelegítheted max. 40 fokosra, ha az ujjadnak nem túl meleg, akkor az enzimek is megmaradnak.

Élő kukorica leves
Hozzávalók:
3 csésze friss kukorica
1 csésze avokadó
1 tk fokhagyma
1 csésze vöröshagyma
1 csésze zellerszár
1 tk gyömbér (elhagyható)
1 tk tengeri só
1 tk csili paprika
1 tk fekete bors (elhagyható)
2 tk koriander levél
1 csésze piros kaliforniai paprika
2 1 csésze tisztított víz
Vágd le a kukorica szemeket a kukoricacsőről egy éles késsel. Vágd fel a hagymát és a zellerszárat, hámozzuk meg és vágd össze a friss gyömbért és fokhagymát, magozd ki a chilit és vágd össze, vágd össze a koriander levelet és aprítsd fel a piros kaliforniai paprikát.
Helyezd a 2 csésze kukoricát a turmixgépbe (egy csészét hagyjunk meg díszítésre). Add hozzá a többi hozzávalót, a koriander levél és a piros paprika kivételével. Turmixold össze simára. Felmelegítheted, de ne legyen 40 foknál melegebb, és így tálaljuk. Öntsd bele leveses tálakba és mindegyikbe szórd kukorica szemeket, koriander levelet és piros paprika darabokat.
Négy személyre elegendõ adag.

                                                  
2007 Karácsonyán, Brightonban (UK) csokis hangulatban Shazzinél (www.detoxyourworld.com)    
A nyers kakaóból készült csokoládé ízletes, friss, tiszta és ráadásul egészséges, különösen akkor, ha sztíviával édesítjük- de ne fogyasszuk gyakran!  A kakaó tartalmaz olyan fito-vegyületeket, amely irritálhatja az idegrendszert, és a gyomrot.
(A legújabb kutatások szerint az agavé szirup hatása ugyanaz mint az édesített üdítőitalokban használt kukorica szirupé, mely magas fruktóz tartalmú, ezért nem ajánlott azoknak, akiknek cukoranyagcsere problémájuk van)

Íme egy nyers csoki recept, amelyet nyers karobbal is készíthetsz (ha nem szereted a mentát, ki is hagyhatod belõle):


Nyers After Eight csoki
Hozzávalók:
1 csésze kókuszolaj - az aszalógépedben, 40 C fokon felolvasztva
1 csésze mazsola
1 érett banán
10 evõk. karobpor ( a nyers a legjobb)
néhány csepp folyékony sztívia
néhány csepp bio minõségû,
hidegen sajtolt borsmenta olaj (elhagyható)
Dolgozd össze a hozzávalókat egy konyhai robotgépben sima állagúra, öntsd bele egy hosszúkás sütõformába, úgy hogy
kb.2,5 cm vastag legyen, és néhány órára tedd a hűtőbe (ne a fagyasztóba). Amikor megszilárdult, vágd kis téglalapokra és már tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!

 

Hogyan étkezzünk étteremben?
Ezt a brilliáns ötletet Victoria Boutenko  könyvéből vettem: amikor étteremben étkezem, mindig viszem magammal ezt a kis kártyát, melyet rendeléskor átadok a pincérnek. Ez van ráírva:

CSAK ÉLŐ, (HŐKEZELÉSMENTES) NÖVÉNYEKET

 FOGYASZTOK

 

Szeretnék kérni (dresszing nélkül) egy tál salátát vagy zöldségtálat

kizárólag FRISS, NYERS összetevőkből, például:

 

fejessaláta, paradicsom, avokadó, piros vagy sárga kaliforniai

 paprika, petrezselyem, kígyóuborka, mángold, cikória

 édeskömény, szár-zeller (halványító zeller), cukkíni, brokkoli, rukola,

 retek, leveles kel, fehér vagy lila káposzta, kapor, koriander zöldje

 

Hálás köszönetem a szakácsnak a kreativitásáért!


Ezzel a megoldással megkímélem mindannyiunkat a hosszas magyarázkodástól, és eddig még csak pozitív tapasztalataim voltak a felszolgált étellel kapcsolatban. Úgy tűnik a szakácsok tényleg örülnek, hogy kiélhetik kreativitásukat, és eltérhetnek a napi rutintól. 
A pincért persze megkérem, hogy nagyobb adagot hozzon, mert ez lesz az egyetlen fogás amit kérek.
Saját dresszingemet szoktam vinni magammal egy kis üvegben, és ezt öntöm a salátára, valamint viszek egy avokadót is (ezt nem szoktam tőlük kapni) és még néhány szelet krékert. Ezzel az összeállítással mindig jóllakom, ugyanakkor könnyűnek érzem magam, és energikusnak.
Javaslom, Te is próbáld ki bátran a kártya használatát, és kérlek oszd meg velünk a tapasztalatodat!
Amikor majd egyre többen állunk elő ilyen igényekkel, az éttermek kínálatát jó irányba alakíthatjuk. Kénytelenek lesznek felismerni és kielégíteni azt az igényünket, hogy egészséges, friss ételeket is szeretnénk látni a tányérunkon.
Fogjunk össze. Együtt többet érhetünk el.




 

 

 



Ugrás az oldal tetejére
 

Copyright 2006-20011 Nyersétel.hu - ARTdEQ